CNN zirve öncesi diplomasi trafiğini yazdı: ABD büyükelçisi kilit rol oynadı

Amerikan CNN, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine vize vermesiyle sonuçlanan süreci mercek altına alarak, Joe Biden yönetiminin uzun süredir Ankara’nın tavrını değiştirmek için perde arkası diplomasisi yürüttüğünü yazdı. CNN’in haberine göre ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Washington-Ankara hattında yürüttüğü mesai ile sürecin kilit aktörü oldu.

İBRAHİM KALIN’I KONGRE’YE GÖTÜRDÜ

ABD’li diplomatların kamuoyuna iki konunun birbirinden ayrı meseleler olduğunu beyan etmesine rağmen Türkiye’ye F-16 satışı konusunun İsveç’e onay sürecinde etkili olduğunu yazan CNN, F-16 satışının önündeki en büyük engellerden biri olan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez’i tavrını değiştirme konusunda eski Arizona Senatörü olan Flake’in devreye girdiğini aktardı. Birçok defa Washington’a giderek Kongre üyeleriyle temaslarda bulunan Flake’in, dönemin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ı da geçen ilkbaharda Washington temaslarına dahil ettiği belirtildi.

Flake, ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi George Tsunis’in de katıldığı görüşmelerde Kongre üyeleri ve Dış İlişkiler Komitesi’ni F-16 satışı konusunda ikna çabalarını sürdürürken, Biden yönetimi yetkilileri de Türk mevkidaşlarıyla İsveç’e onay verilmesi hususunda mesafe kaydetme çabalarını sürdürdü.

BIDEN, AIR FORCE ONE’DAN ARADI

Zirveden önceki beş gün içinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile üç kere görüştü. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da muhataplarıyla görüşürken, Biden ise Avrupa’ya doğru yola çıktığında Air Force One başkanlık uçağından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda konuştu.

DÜNYA MERAK EDİYOR: BATI’YA YÖNELİŞİN SEBEBİ NE?

– Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğinde önünü açması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa Birliği üyeliği sürecinin canlandırılması çağrılarının ardından, Ankara’nın hamlesinin şifreleri çözülmeye çalışılıyor. Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Erdoğan’ın adımını üç faktör etrafında şekillendiğini yazdı.

1-Wagner isyanı: Wagner örgütünün 23 Haziran’daki silahlı isyanının Rusya Devlet Başkanı Putin’i zayıflamış gösterdiği ve Türkiye’yi Rusya ile bağlarını koparmadan Batılı müttefikleriyle yakınlaşma yoluna ittiği değerlendiriliyor.

2-Ekonomik durum: Türk ekonomisini toparlama çabaları devam ederken Ankara, Batılı ticaret ve finansman ortaklarıyla ilişkilerini normalleştirme arayışına girdi.

3-Seçim sonrası atmosferi: Seçimlerden zaferleçıkan Erdoğan’ın kampanya sürecinin geride kalmasıyla Batı karşıtı söylemleri geri plana alma imkânı doğdu.